Huifkartochten Antwerpen tot Oosterweel en de stad Santfliet

Index SUPERTIP: ONZE HUIFKARTOCHTEN Rondleidingen Poldermuseum Agenda Linken Getijden Horeca

Voor rondleidingen contacteer: Werner Bril. Gsm: +32 (0) 4 77 55 41 48 - Tel: +32 (0) 3 345 41 48.


U heeft vragen, wenst ons te boeken?

E-mail ons hier

IN EEN HUIFKAR NAAR DE SCHATTEN VAN EEN 17DE EEUWSE STAD, OF RIJ VAN 't MAS TOT OOSTERWEEL


1) MET EEN HUIFKAR OF PAARDENTRAM NAAR OOSTERWEEL.

"OOSTERWEEL"

Met klepperende hoeven, ratelende wielen en twee paardekracht power, een ritje naar Oosterweel.

Naar het ooit laagste putteke van België, naar waar men spreekt van drie houten huizen en een kasteel. Waar de dokwerker zichzelf tegenkwam en de boer het Noorkasteel vervloekte, de latere en hedendaagse industrie net als sommige helden het dorp wel konden beschieten. Een ritje langs de Red Star magazijnen, voorbij het kerkschip, dat minder goede bedoelingen had toen dan nu. Het Pomphuis is het volgende onvergetelijke stukje museum van "'t Siberie" van Antwerpen. En dan is er zeker en vast ook nog de bijna voltooide, en aan de oude zeesluis gelegen, "Oude Brandweerkazerne". Dit modern verleden, of was het een verleden vol moderne haventechnieken, is sinds 2016 gekroond met een glinsterende, in diamantfaceten uitgevoerde scheepsromp. Een samengaan van de haven van Anwerpen, en de diamanthandel in de koekestad. Een dorp waarvan de geschiedenis werkelijk met bloed is geschreven. Een relikwie voor de Nederlanders, een monument voor hen die moesten vertrekken. Een verhaal over een dorp waarvan men schreef "drei huizen en één kasteel".

Als er ergens nog de kans bestaat om in het graf te stappen van een verdwenen dorp, dan is het wel te Oosterweel. Een huifkartocht vertrekkende vanaf het MAS (of de grote markt, op aanvraag), brengt u over de kattendijk- en Royerssluis de Polder en het Syberia van toen in. Langs de Hoge Zeevaartschool en de site van het voormalige Noordkasteel is het kerkje van het toenmalige dorp Oosterweel bijna binnen handbereik. We houden hier dan onze laatste halte op de heenrit en dalen af naar het enige resterende gebouw dat aangeeft waar ooit een dorp met meer dan 20 namen stierf. Eeuwenoude verhalen brengen u naar naar de velen die hier de geschiedenis schreven. Van mensen zonder naam, tot helden voor een rijk. Een boerendorp, drie houten huizen en een kasteel. Het laagste dorp van België. Het keerpunt ook van de rit. Een restant, monument en tastbaar bewijs van het hard labeur der poldernaren. Stil zwijgende bakstenen doordrongen door van het brakke water, natuurlijke dijkdoorbraken of militaire actieszorgde voor de daarop volgende inundaties. Kerkgebouw van een dorp en gelegen tussen zomers groene bladeren of verstrengeld in een winters web van takken. De schoot van een kind dat vandaag zijn volwassenheid in de wereld heeft bewezen.

De geboorteplaats van de hedendaagse WERELDHAVEN VAN ANTWERPEN

.


Wanneer:
Op aanvraag: Kan elke dag van de jaar. tijdig boeken a.u.b.. Afstand +/- 12km. Tijdsduur: Min. 3 uur.

Vertrek en aankomst:
St aldegondiskaai aan het MAS.
Inbegrepen:Bezoek aan Oosterweel, Via het Kerkschip Mogelijkheid tot stop. U kan hier iets nuttigen (Niet in de prijs inbegrepen en zat. gesloten) of/en Pomphuis (zat. gesloten vanaf 1 Nov. Eveneens niet in de prijs inbegrepen.).

Aansluitend mogelijkheid tot bezoek aan het dak van het MAS en de skyline van Antwerpen. (Maandag gesloten)en het informatiecenter aan het MAS kan worden bezocht. (Maandag gesloten).

Websites van het: MAS - Kerkschip -Pomphuis2) MET EEN HUIFKAR DOOR DE STAD "SANTVLIET".

Wie kent hem niet, "den Spaanschen overheerser", Wel ooit bouwden zij de vestingstad Santfliet.

Het huidige Zandvliet van vandaag is wel degelijk ooit een stad geweest. Een vestingstad, wel te verstaan. De reden van de verbouwingen is snel gegeven. Eerst en vooral was er Lillo, een fort zonder weerga in de polderse geschiedenis. Tijdens de tachtigjarige oorlog zou fort Lillo geen duimbreed wijken voor de Spaanse troepen, nooit heeft er dan ook één Spaans soldaat een voet op dat fort gezet. En ten tweede was er de stad Bergen op Zoom, een doorn in het oog was van de stierenvechters. Ondanks de enorme machtsontplooiing zouden de troepen van Mondragon nooit het Scheldefort innemen. Ondertussen waren ook de luitjes in het Nederlandse Bergen op Zoom zo ver dat zij begrepen dat ook zij in het vizier van de Spaanse soldeniers waren gekomen. Maar reeds het eerste jaar van de bouw der vestigwallen komt de stad in handen van zwaar gemotieverden opstandelingen. Het zou echter geen decenia duren alvorens de stierenvechters terug in de stad stonden, nee zeker niet. Santfliet kende een maximale bezeting van 16.000 soldaten. Velen waren van achter Brussel, de Walen. Restant hiervan is de straatnaam "Walenhoek". Ik kan wel bezig blijven met schrijven. Maar laat ons afspreken dat wij elkaar eens zien, "in Aantwaarpe", oep d' huifkaar. geloof mij of niet, in Zandvliet in de smalle en eeuwenoude straatjes waar de huifkar bijna de bloembakken van de "reigel" rijd, daar voel je u, vier eeuwen jonger.

De huifkar in Zandvliet neemt maximum 25 pers. aan boord. En geen nood, in het "Blauwhoefke" waar vroeger de stoomtram stopte, daar stoppen wij voor een frisse pint en een plaske.

WAT MAG U VAN ONS VERWACHTEN:
U mag tijdens de huifkartochten uw eigen meegebrachte maaltijd, snoep, thee, koffie en andere dranken nuttigen. Er is ook één halte voorzien worden waar u iets kan gaan drinken en een toilet bezoeken. (Op eigen kosten).

WAT VERWACHTEN WIJ VAN U?
Kinderen mogen niet op en af de huifkar tijdens de rit. Wij verlangen ook dat u de wagen proper en netjes aan het einde van rit verlaat. Onze dank hiervoor. Tijdens de rit tellen alle verkeersregelementen en dient u zich daar aan te houden. Wanneer wij uitstappen en te voet verder gaan naar de kerk is het uw begeleider die u naar de betreffende locatie brengt. U blijft altijd zo dicht mogelijk bij hem. Hij is tevens u gids en verteller.FOTOALBUMS:

     

Druk op de kleine foto's om op het betreffende album te komen

Deze huifkartrips naar Oosterweel (voorlopig niet) en Zandvliet zijn een samenwerking van het:
"Werkend Trekpaard" , en het "Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum.

Meer info via:
Gsm: +32 (0) 4 77 55 41 48 t.a.v: Werner Bril.
Tel: +32 (0) 3 345 41 48 t.a.v: Werner Bril.


^ Naar boven      Website © Werner Bril.         Foto's © Werner Bril, 2005-2016 Alle rechtenvoorbehouden.   Gastenboek.