Huifkartochten Antwerpen tot Oosterweel en de stad Santfliet

Index SUPERTIP: ONZE HUIFKARTOCHT TE ZANDVLIET Rondleidingen Poldermuseum Agenda Linken Getijden Horeca

Voor rondleidingen contacteer: Werner Bril. Gsm: +32 (0) 4 77 55 41 48.


U heeft vragen, wenst ons te boeken?

E-mail ons hier

HUIFKARTOCHT NAAR DE SCHATTEN VAN EEN 17DE EEUWSE STAD


MET EEN HUIFKAR DOOR DE STAD "SANTVLIET".

Wie kent hem niet, "den Spaanschen overheerser". Wel ooit bouwden zij de vestingstad Santfliet.

Het huidige Zandvliet van vandaag is wel degelijk ooit een stad geweest. Een vestingstad, wel te verstaan. De reden van de verbouwingen is snel gegeven. Eerst en vooral was er Lillo, een fort zonder weerga in de polderse geschiedenis. Tijdens de tachtigjarige oorlog zou fort Lillo geen duimbreed wijken voor de Spaanse troepen, nooit heeft er dan ook één Spaans soldaat een voet op dat fort gezet. En ten tweede was er de stad Bergen op Zoom, een doorn in het oog was van de stierenvechters. Ondanks de enorme machtsontplooiing zouden de troepen van Mondragon nooit het Scheldefort innemen. Ondertussen waren ook de luitjes in het Nederlandse Bergen op Zoom zo ver dat zij begrepen dat ook zij in het vizier van de Spaanse soldeniers waren gekomen. Maar reeds het eerste jaar van de bouw der vestigwallen komt de stad in handen van zwaar gemotieverden opstandelingen. Het zou echter geen decenia duren alvorens de stierenvechters terug in de stad stonden, nee zeker niet. Santfliet kende een maximale bezeting van 16.000 soldaten. Velen van deze avontuurlijke soldaen waren van achter Brussel, de Walen. Restant hiervan is de straatnaam "Walenhoek". Ik kan wel bezig blijven met schrijven. Maar laat ons afspreken dat wij elkaar eens zien, "in 'd Aantwaarpse polderstreek, oef zal ik zeggen, rijd ismee deur d' haave van de koekestad oep d' huifkaar vande Willy en zijne maat hey; Den Bril.
Geloof mij of niet, in Zandvliet in de smalle en eeuwenoude straatjes waar de huifkar bijna de bloembakken van de "reigel" rijd, daar voel je u, vier eeuwen jonger.

De huifkar in Zandvliet neemt maximum 25 pers. aan boord. En geen nood, in het "Blauwhoefke" waar vroeger de stoomtram stopte, daar stoppen wij voor een frisse pint en een plaske.
Zandvliet, een verhaal van heksen en een dodelijke ziekte.
Vlak bij de Nederlandse Grens, lag ooit een stad, een stad zoals Hulst. Ja en das de waarheid, geen leugen. 't Was er zeker niet pluis in dat boerengat. Nee, in tegendeel. Er zijn geruchten en verhalen van heksen, spoken, watergeesten en een vuis smerige ziekte. 't was dus oppassen voor wie in het donker door de dampende moerassen trok. Vreselijke dingen moeten er zijn gebeurd in het boerendorp santvliet. Malle Area, noemde dokters het. En ja, voor dat het sprookje , allee sprookje, een vreselijk einde betekende voor de drager, hadden de hekesen reed hun dans ronde de kerk gedaan. ze waren met zovelen dat ze samen ronde kerk konden dansen. Zandvliet een naam in twee delen. Een verhaal in twee delen. Over vlieten en zanderige hoogtes. Waar komen ze vandaan? God mag het weten. Allee, zeker een aanrader om te mogen doen.

Uw gids is correspondent voor het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum

WAT MAG U VAN ONS VERWACHTEN:
Wij trachten u een gezellige en leerrijke tijd te schenken doorheen een geheel van geschiedenis, spoken en andere bijna vergeten duistere figurenn heksen, en tot vandaag aanwezig zijnde, al dan niet echte gebeurtenissen uit de polder te mogen brengen. Wij bezoeken ook even de kerk. Hierin hangt een schilderij van de befaamde schilder, Nicasuius De Keyser, de man naar wie de Antwerpse Keyserlei is genoemd.
Verder ook een bezoekje aan de site van het "Hof van Kums". Allee, aan de voordeur toch. En ja, er zijn bunkers te vinden uit de eerste wereldoorlog te Zandvliet. Een mondje vol dus, een boekje vol, een meer dan zomaar tochtje geschiedenis. Je zou er honger van krijgen. U kan tijdens de huifkartochten uw eigen meegebrachte maaltijd, snoep, thee, koffie en andere dranken nuttigen. Er is ook één halte voorzien worden waar u iets kan gaan drinken en een toilet bezoeken houden. (Op eigen kosten).

WAT VERWACHTEN WIJ VAN U?
Kinderen mogen niet op en af de huifkar springen tijdens de rit. Wij verlangen ook dat u de wagen proper en netjes aan het einde van rit verlaat. Onze dank hiervoor. Tijdens de rit tellen alle verkeersregelementen en dient u zich daar aan te houden. Wanneer wij uitstappen en te voet verder gaan naar een te bezoeken site, is het uw begeleider die u naar de betreffende locatie brengt. U blijft altijd zo dicht mogelijk bij hem. Hij is tevens u gids en verteller.^ Naar boven      Website © Werner Bril.         Foto's © Werner Bril, 2005-2016 Alle rechtenvoorbehouden.   Gastenboek.