Lillo Krabbevanger Rondleidingen

Index SUPERTIP: ONZE HUIFKARTOCHTEN Rondleidingen Poldermuseum Agenda Linken Getijden Horeca

Voor rondleidingen contacteer: Werner Bril. Gsm: +32 (0) 4 77 55 41 48.


U heeft vragen, wenst ons te boeken?

E-mail ons hier

"ONZE RONDLEIDINGEN DOORHEEN DE POLDER"


Door de diversiteit in de skyline van onze polderstreek, de geschiedenis en bewaarde relikwieën in de haven, bestaat de mogelijkheid de rondleidingen volledig aan uw wensen en tijdspannen aan te passen. Reeds in 1898 werden gronden en woningen onteigend door de Belgische staat met het oog op havenuitbreidingen. In 1929 nam de stad Antwerpen deze onteigeningen over. Maar het is in juli 1956 vastgelegde Tienjarenplan dat zorgde voor een inmense verandering in een aantal dorpen. Begin jaren 1960 moesten zij effectief hun eigendommen verlaten. De dorpen moeten wijken voor de Antwerpse haven. Oosterweel, Oorderen, Wilmarsdonk en het grootste gedeelte van Lillo verdwenen voorgoed van de kaart. Berendrecht en Zandvliet, Ekeren, Hoevenen en Stabroek zijn aangetast maar bleven bestaan. De locaties van de verdwenen gemeenschappen zijn echter nog steeds herkenbaar in het landschap. Een kerktoren midden in een havenbedrijf, daar lag Wilmarsdonk. Een kerkje gelegen in een meer dan vijf meter diepe put tussen de Schelde en een havendok, dat was Oosterweel. Oorderen heeft echter zijn mooiste tastbaar bewijs niet meer in onze streek staan. De schuur van de Berghoeve te Oorderen verhuisde naar Domein Bokrijk en zorgt daar dat de poldergemeenschappen zeker in de aandacht blijven dank zij de vele duizenden bezoekers die het openluchtmuseum jaarlijks telt. (Bekijk ook de prachtige reportage over deze schuur) > De schuur van de Berghoeve is trouwens een van de pronkstukken op het terrein. Lillo, het dorpje van mijn jeugd. Een restant van het fort uit de 16de eeuw is het laatste wat overblijft van de ooit bestaande "Heerlijkheid van Lillo". Vroeger drie gehuchten rijk, waarvan vandaag alleen fort Lillo het bewijs is van de imposante geschiedenis en de strijd om de Schelde. Het heeft dan ook veel te vertellen. Berendrecht en Zandvliet zijn de hekkensluiter aan de Nederlandse grens, hun namen werden gebruikt voor de twee grootste sluizen ter wereld en verbinden het noordelijkste deel van de Antwerpse haven met onze rivier. Veel meer is er te zien tijdens onze bezoeken. te vertellen.


Haventje van Lillo februari 2014.Druk hier of op het album om de foto's in volle grote te bekijken.

Voorbeeld gecombineerd bezoek.
U ariveerd aan de molen om 09,00 u.

DAGJE LILLO:

De Eenhoornmolen
Poldermuseum
LUNCH van 12.30 → 14.30 u.
Lillo Fort van 14.00 → +/-16.30 u.^ Terug naar boven ^

Lillo-Fort

Geleide wandeling doorheen de geschiedenis, heemkunde en verhalen van dit 16de eeuwse fort. Lillo, de vesting blijft, de dorpskernen Oud Lillo en Lillo Kruisweg verdwenen samen met de polderdorpen Oorderen, Wilmarsdonk, en Oosterweel. Drie leefgemeenschappen gesloopt voor de uitbreiding en industrialisatie van de haven van Antwerpen. Voor de "job" van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.


Gidsen te Lillo.

! Gecombineerde rondleidingen steeds op aanvraag. !
Meer info: Gsm +32 4 77 55 41 48 of Tel: +32 3 345 41 48. E-mailDruk hier of op het album om de foto's in volle grote te bekijken.

Voorbeeld gecombineerd bezoek.
U ariveerd aan de molen om 09,00 u.

DAGJE LILLO:

De Eenhoornmolen
Poldermuseum
LUNCH van 12.30 → 14.30 u.
Lillo Fort van 14.00 → +/-16.30 u.

^ Terug naar boven ^

Poldermuseum

Vier huizen in de tolhuisstraat samen goed voor 34 kamers en waarin meer dan 5000 voorwerpen u een beeld geven over het leven in de verdwenen polderdorpen. Een tastbaar geheel ook van diegenen die haard en erf verlieten voor de toekomst van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Honderden verhalen en nog meer vergeten wetenswaardigheden smelten samen met de reuk van mottenbollen en een lang geleden overleden schoonmoeder. Een tastbaar bewijs ook van het leven aan de Schelde.

Welkom in het MAS van Lillo.


 • WANNEER VOOR GROEPEN: Iedere dag op afspraak.
 • WANNEER OPEN: Zon- brug- en feestdagen van Pasen tot einde september.
 • INKOMPRIJZEN:
 • PRIJZEN GIDS en/of SUPPOOST: Groepen max. 25 pers./ 30.00 euro/per gids
 • COMBINATIE MOGELIJK MET:
  Lillo Fort - Liefkenshoek - Doel - Eenhoornmolen

! Gecombineerde rondleidingen steeds op aanvraag. !
Meer info: Gsm +32 (0)4 77 55 41 48 of Tel: +32 (0)3 345 41 48. E-mail

MEER INFO VIA:POLDERMUSEUMDruk hier of op het album om de foto's in volle grote te bekijken.^ Terug naar boven ^

Sundown Lillo

Fotografische en geschiedkundige rondleiding over de Zeedijk met ondergaande zon en rondleiding doorheen het fort. Voorzie u van een zaklamp. Goede wandelschoenen en warme kledij.

De zon zien ondergaan in Lillo is als of u de lampen in uw huiskamer zachtjes laat doven. Langzaam nemen de ontelbare lichtjes der industrie het over, ze lijken één met de fonkellende sterretjes die het nachtelijke duister doorbreken en die als kerstversiering de aarde omhullen. Het is indrukwekkend, beangstigend, en toch is het onvoorstelbaar mooi. Het geroezemoes van de haven, de glinsteringen in het water en het zachte ruisen van een golfslag. Ze geven je een zalig gevoel van rust. Tot je tracht door het inktzwarte wateroppervlak te turen en een fris briesje je even doet sidderen, en dan, dan zie je het ......... God alleen weet hoeveel er ooit in de Schelde en het galgenschoor zijn aangetroffen. Zij deinen zachtjes heen en weer tussen het metershoge riet. En ja, de bewoners van de stroom zijn reeds bezig met tafelen.

 • WANNEER VOOR GROEPEN: Iedere (ZONNIGE) dag op afspraak.
 • DUURTIJD: Afhankelijk van uw tijdschema. Kan tot + 2.00 uur.
 • KAN IN COMBINATIE MET: Lillo Fort
 • KAN IN COMBINATIE MET: Poldermuseum

! Gecombineerde rondleidingen steeds op aanvraag. !
Meer info: Gsm +32 4 77 55 41 48 of Tel: +32 3 345 41 48. E-mailDruk hier of op het album om de foto's in volle grote te bekijken.^ Terug naar boven ^

Doel

Een wandeling doorheen ons meest besproken dorp in meer dan 100 jaar. Van dorp naar industriezone, en terug. Van vertrekken en nu, naar krakers en opnieuw woonzone. mijn idee? Kom eens af en wandel door de laatste Belgische woonkern aan de linkeroever van de Schelde en geniet van de verhalen en geschiedenis van een "DORP AAN DE STROOM".


Foto's van fort Liefkenshoek. Druk hier om het album te bekijken..

Het fort kan individueel bezocht worden:

 • van 1 april tot 31 oktober: woensdag tot zondag + feestdagen: van 9.30 tot 17.00 uur
 • van 1 november tot 31 maart: woensdag tot vrijdag, van 9.30 tot 17.00 uur zaterdag, zondag, feestdagen: van 13.00 tot 17.00 uur.

^ Terug naar boven ^

Fort Liefkenshoek.

Van vesting voor Antwerpen, tot frontierfort tegen Antwerpen. Van Quarantainedienst tot vakantieoord voor militairen. Van bouwval tot monument. Liefkenshoek en Lillo, eens zusterforten uit één der meest dramatische periodes van Antwerpen en de omringende Polderstreken. Een monumenttaal museum waarin de zielen van honderden verdedigers de eeuwige rust hebben gevonden.

Samen met het fort Lillo op de rechteroever, werd in de 16de eeuw fort Liefkenshoek opgetrokken ter bescherming van de stad Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen van de beruchte veldheer Farnese. Deze zou het fort veroveren in 1584. De functie van het fort is meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis en als vakantieoord voor de beroepsmilitairen. De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). Het werd aangekocht door de gemeente Beveren in 1980 en is sedert 1985 beschermd als monument en als landschap.


! Info gecombineerde rondleidingen steeds op aanvraag. !
Meer info: Gsm +32 4 77 55 41 48 of Tel: +32 3 345 41 48. E-mail


Foto's van Zandvliet. Druk hier om het album te bekijken..

^ Terug naar boven ^

Zandvliet

Tussen grens en industrie.

Wie in Vlaanderen kent de stad Hulst niet? Wel de Nederlandse vesting had een broertje aan de Schelde. Zandvliet, een niet zomaar een dorp. Deze wandeling laat u dan ook kennis maken met het unieke verleden van een Spaansche Stadt. Geheimen en verhalen ontbreken zeker niet.

 • WANNEER: Altijd op afspraak.
 • DUURTIJD: Afhankelijk van uw tijdschema. + 2.00 uur.

! Info gecombineerde rondleidingen steeds op aanvraag. !
Meer info: Gsm +32 4 77 55 41 48 of Tel: +32 3 345 41 48. E-mail^ Naar boven      Website © Werner Bril.         Foto's © Werner Bril, 2005-2016 Alle rechtenvoorbehouden.   Gastenboek.